De mythe van moeiteloos leiderschap

De mythe van moeiteloos leiderschap

Ok, ik moet beginnen met een kleine bekentenis: ik erger me al langere tijd aan de hype rondom het woord “moeiteloos”. Ik weet natuurlijk niet hoe het met jullie is, maar ik word om de oren geslingerd met posts (en ads) over moeiteloos afvallen, moeiteloos ondernemen, moeiteloos die droomrelatie, moeiteloos gelukkig zijn en nu dus recent ook moeiteloos leiderschap.

En die laatste, die schoot echt even in het verkeerde keelgat, zeg maar. Want heb ik bij die eerste voorbeelden nog: ok, het kan natuurlijk aan mij liggen, maar bij mij gaan die dingen nou niet bepaald moeiteloos. Weet je wat wel moeiteloos gaat? Aankomen terwijl er eigenlijk kilo’s af moeten, urenlang lummelen terwijl ik eigenlijk mijn administratie op orde moet maken en iets met marketing moet doen of mijn frustratie afreageren op mijn man niet omdat hij er iets mee te maken heeft of er iets aan kan doen maar gewoon omdat hij de enige is die in de buurt is en het dus moet ontgelden.

Maar moeiteloos leiderschap, dat bestaat gewoon niet. En iedereen die nu denkt dat hij of zij dat wel voor elkaar krijgt, die moet ik dan helaas uit de droom helpen, als het moeiteloos is, is het geen leiderschap.

Laat me je uitleggen hoe dat werkt. Leiderschap gaat per definitie over groei, over verder kijken, verder gaan, verder denken. En dat ligt per definitie buiten je comfortzone. En alles wat buiten je comfortzone ligt kost moeite. Zo werkt ons neurologisch systeem. Dat heeft dus niets te maken met vaardigheden of ervaring, het heeft te maken met dat ons neurologisch systeem / ons overlevingsinstinct altijd ons het liefst veilig houdt en dat is dus in die comfortzone.

Moeiteloos leiderschap betekent dan: leiderschap binnen de comfortzone en dat is geen leiderschap, dat is op de winkel passen.

Maar weet je wat nu zo boeiend en ook leuk is? Moeiteloos leiderschap geeft helemaal geen bevrediging. Geen voldoening. Voldoening en geluk ervaren we als we groeien en/of als we een bijdrage leveren aan iets dat groter is dan wij zelf zijn, groter dan onze “gewone” verantwoordelijkheden. En ook dat gebeurt per definitie buiten je comfortzone.

Dus laat je niet verleiden om moeiteloos leiderschap te gaan nastreven want dan doe je jezelf en iedereen in je omgeving te kort. Kost jouw leiderschap je (soms grote) moeite? Gefeliciteerd, dan zit je op het goede spoor!

Ik ben heel benieuwd: hoeveel moeite mag leiderschap voor jou kosten? 

Ik hou van de overheid. Juist de overheid is een plek waar we met liefde en vertrouwen aan een betere samenwerking kunnen werken. De liefde en dat idealisme is in de afgelopen 34 jaar dat ik binnen de (lokale) overheid actief ben alleen maar gegroeid.

Ik begon als baliemedewerkster en zwaaide 20 jaar later af als gemeentesecretaris. De afgelopen 12 jaar coach ik aanpakkers binnen de overheid. Of dat nu leidinggevenden, medewerkers, bestuurders of teams zijn. 

Ik werk met NLP, Spiral Dynamics, Groepsdynamica, oplossingsgericht werken en denken, Deep Democracy, Van Visie naar Resultaat, Heart Math, Start with Why, communicatie en gedragsstijlen (ook bekend als DISC of Insights) en nog heel veel meer. Maar bovenal werk ik vanuit mijn missie om samen meer waarde te leveren aan een betere overheid op basis van liefde, vertrouwen en samenwerking.

Wil je meer weten? Wil je een keer met me sparren? Wil je dat ik een keer met je meedenk en meekijk? Boek dan een virtuele koffie met me in of stuur me een email. Beiden is welkom!

jeanette van rookhuizen

Over Jeanette van Rookhuizen

Intussen meer dan 30 jaar werkzaam in en voor de (lokale) overheid. Begonnen op de onderste trede van de ladder (letterlijk: schaal 0 zonder periodieken). Binnen 10 jaar afdelingshoofd, 5 jaar later gemeentesecretaris. Klinkt misschien als een traditionele ambtenaren carrière, maar ik kan je verzekeren: dat is het niet!

Scroll naar boven