Het ABC van IPL: de A van Aanmoedigen

Inspirerend Publiek Leiderschap vraagt veel van je. Daarom in deze reeks van 26 posts een beschrijving van de belangrijkste eigenschappen en kwaliteiten.

Ik begin met de A van Aanmoedigen. Heb je zelf kinderen? Of heb je misschien in je omgeving kleine kinderen zien opgroeien? Weet je dan wat we doen zodra die kleintjes beginnen te lopen? 

We moedigen ze aan: toe maar, jaaaa! Goed zo! Nog een stapje. Je kan het! 

En je ziet ze groeien. Hun grijns, hun zelfvertrouwen, hun plezier én hun vaardigheden.

Bij kleine kinderen weten we instinctief wat goed is. Er is geen ouder op de wereld die tegen zijn peuter zegt: stop daar maar mee, dat gaat je toch niet lukken. Of: je doet het niet goed. zó moet je dat doen! Of wat denk je van deze: Als je nou nog 1 x valt dan kun je ergens anders gaan wonen. 

Ergens bij het opgroeien raken we dit instinct kwijt. Of in ieder geval gaan we ergens onderweg het vertrouwen erin verliezen. en kiezen we meer en meer voor controle en voor kritiek. Op het werk zien we dat terug in protocollen. In parafen culturen. In het inbouwen van zekerheden. 

Wat we daar onbedoeld ook mee creëren is een stuk ontmoediging. “Ach als het toch gecontroleerd wordt, dan hoef ik er zelf niet zo  mijn best op te doen”. Je wilt niet weten hoe vaak ik deze in de praktijk hoor van medewerkers die een leidinggevende hebben die alles, liefst met een rode pen in de hand, naleest alvorens het door te sturen. 

Van aanmoediging groeien mensen. Kleintjes maar ook grote, volwassen mannen en vrouwen. Ze groeien in zelfvertrouwen, in lef, in persoonlijk leiderschap, in eigenaarschap en in ervaring en expertise. De  moeite waard dus om te doen.

Aanmoediging vraagt óók om aandacht. Je moet weten waar je mensen mee bezig zijn, waar ze staan qua kennis, kunde en zelfvertrouwen. Je moedigt een peuter zonder zwemdiploma niet aan om in het diepe te springen maar je moedigt een 6 jarige die net haar A-diploma heeft gehaald wel aan om van de lage duikplank te gaan. 

Inspirerend Publiek Leiderschap is veel meer dan een paar kunstjes. Wil jij de voordelen van aanmoediging ervaren, houdt dan het volgende voor ogen:

  1. Wees betrokken bij je mensen, heb aandacht voor ze, weet waar ze staan en wat hun volgende stap kan zijn.
  2. Geef ze voldoende uitdaging. Niet te grote stappen maar zeker ook niet te klein. Voldoende uitdaging om een beetje buikpijn te krijgen, maar niet zo veel dat het een maagzweer wordt.

Wil je meer weten over Inspirerend Publiek Leiderschap en wat dat voor jou kan betekenen? Boek gerust en geheel vrijblijvend een virtuele koffie met me in en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

jeanette van rookhuizen

Over Jeanette van Rookhuizen

Intussen meer dan 30 jaar werkzaam in en voor de (lokale) overheid. Begonnen op de onderste trede van de ladder (letterlijk: schaal 0 zonder periodieken). Binnen 10 jaar afdelingshoofd, 5 jaar later gemeentesecretaris. Klinkt misschien als een traditionele ambtenaren carrière, maar ik kan je verzekeren: dat is het niet!

Scroll naar boven