Het dossier is niet belangrijk. De relatie is belangrijk!

Het dossier is niet belangrijk De relatie is belangrijk

In elk gesprek met een leidinggevende binnen de overheid komt het wel een keer voor. De zin “Maar ik heb geen dossier”.

We hebben het dan over een personeelslid dat niet naar behoren functioneert. Vaak al langere tijd en ook meer dan “een beetje niet goed functioneren”. We hebben het over secretaresses die niet met anderen kunnen of willen samenwerken, beleidsadviseurs die weigeren om met andere vakdisciplines af te stemmen, teamleiders die niet doen wat ze moeten doen etc. etc. En iedereen ziet het. Iedereen weet het. En iedereen heeft er last van.

Maar zodra ik dan (en dat is altijd vrij snel) de vraag stel: waarom ga je het gesprek met deze persoon niet aan? Waarom neem je geen afscheid? Dan komt die welbekende zin: er is geen dossier.

Het is een mythe dat je binnen de overheid alleen afscheid van iemand kunt nemen als je een (decimeters dik en gedegen) dossier hebt opgebouwd. Een mythe én een excuus. Want daarmee hoef je ook niet aan de slag.

Terwijl de werkelijkheid is: het gaat helemaal niet om het dossier. Het gaat om de relatie die jij met je mensen hebt. Hoe vaak spreek je ze? Hoe duidelijk ben je in die gesprekken? Spreek je ze aan? Moedig je ze aan? Geef je ze gelegenheid om te leren en te groeien?

De kans is namelijk heel groot dat mensen dan ook daadwerkelijk gáán groeien, gaan veranderen. Niemand disfunctioneert omdat hij dat zo leuk vindt of omdat hij daar zo gelukkig van wordt. Er is altijd meer aan de hand, er zit altijd meer achter.

En mocht iemand nou echt niet passen op de functie maar je hebt wel een goede relatie met die persoon. (Goed als in: regelmatig met elkaar in gesprek, echt naar elkaar luisteren, open, transparant, eerlijk) dan is de conclusie dat de wegen gaan scheiden geen verrassing. En dan kun je op basis van samenwerking naar een andere oplossing kijken. Binnen of buiten de organisatie.

En daar wordt iedereen dan weer beter van. En gelukkiger. Inclusief die collega die niet op de goede plek zit. Maar wat denk je van de rest van het team? Het is de investering echt dubbel en dwars waard!

Wil jij hier meer over weten? Wil je eens sparren over jouw specifieke situatie? Boek gerust een virtuele koffie met me via deze link.

jeanette van rookhuizen

Over Jeanette van Rookhuizen

Intussen meer dan 30 jaar werkzaam in en voor de (lokale) overheid. Begonnen op de onderste trede van de ladder (letterlijk: schaal 0 zonder periodieken). Binnen 10 jaar afdelingshoofd, 5 jaar later gemeentesecretaris. Klinkt misschien als een traditionele ambtenaren carrière, maar ik kan je verzekeren: dat is het niet!

Scroll naar boven