Sturen, stretchen en de gewenste cultuur neerzetten

Leiderschaps ontwikkeltraject

Je bent (eindelijk) Algemeen Directeur. Je kunt het nu helemaal op jouw manier gaan doen. Niet meer gehinderd door een leidinggevende boven je die het niet begrijpt of die gewoon niet zo snel wil of kan als jij. Je bent enthousiast, je visie is helder, je stroopt je mouwen op en je gaat ervoor!

Maar… je treft een team met leidinggevenden waarmee je het moet doen. En, laten we het zo zeggen, die voldoen nét niet helemaal aan jouw verwachtingen. Die vakinhoudelijke kei beschikt eigenlijk niet echt over leiderschapskwaliteiten. En die ene, die er al zo heel lang zit, lijkt vooral bij alles wat je zegt en voorstelt in de weerstand te schieten. En tot overmaat van ramp, de jongste leidinggevende van het stel, die notabene nog maar een half jaar in dienst is, lijkt wel de meest vastgeroeste ambtenaar die je ooit hebt meegemaakt! HELP!

jeanette van rookhuizen
Jeanette home watermerk groot op witte cirkel
Jeanette home watermerk groot op witte cirkel

Een groep leidinggevenden is niet vanzelf een succesvol team. Integendeel.

Niet investeren in leiderschapsontwikkeling kost je vele malen meer

Hoog tijd voor een Leiderschaps Ontwikkelingstraject. En nee, dat is (bij mij) níet hetzelfde als een willekeurig MD traject. Ook voor een MT geldt namelijk dat een groep mensen (leiders in dit geval) nog niet vanzelf een succesvol team vormen. Sterker nog: ook hier geldt: als je er niet bewust op investeert dat leidt dat per definitie tot middelmatigheid, eilandjes en onderling gedoe. 

Wil je die kant niet op en wil je juist écht een ongelooflijk goed team van leiders neerzetten, laten we dan samen een Leiderschaps Ontwikkeltraject starten. Gebaseerd op jouw visie, afgestemd op de context, doorspekt met de meest waardevolle en bewezen succesvolle strategieën en voorzien van extreem praktische aanpakken en tools. Geen MD dagen die verder niet echt tot veranderingen in de praktijk leiden maar een traject van samen trainen, werken, plannen, uitvoeren, coachen, ontwikkelen en groeien.

Teamontwikkeling met een nadruk op leiderschap

In de basis verschilt de aanpak niet zo heel veel van hoe ik teamontwikkeling aanpak. Je leest daar hier meer over. Waar de twee wel van elkaar verschillen is dat in een Leiderschaps Ontwikkeltraject de nadruk natuurlijk nog veel meer licht op leiderschap. Persoonlijke leiderschap, leiderschapsstijlen, strategieën, motiveren en inspireren. En dat allemaal in de (politieke) context waar jullie mee te maken hebben.

Één waarschuwing vooraf: het is géén “we houden graag iedereen tevreden” traject. Het is een traject van duidelijke keuzes maken, van kleur bekennen en consequenties aanvaarden. Dat is wat mij betreft namelijk juist wat er op leiderschaps niveau binnen de overheid nodig is. Dus laten we daar dan zelf maar mee beginnen.

Wil jij weten hoe ik jou en je team hier concreet mee kan helpen? Stuur me een bericht en we plannen een eerste verkennende afspraak. Wil je eerst nog iets meer lezen over mijn aanpak? Hier vind je meer informatie over mijn aanpak voor teamontwikkeling.

En hier vind je meer informatie over mijn training Inspirerend Publiek Leiderschap. Een Leiderschaps Ontwikkeltraject is weliswaar geen training Inspirerend Publiek Leiderschap, maar je kunt je vast voorstellen dat het qua aanpakken en insteek veel overeenkomsten heeft.

Reviews

Jeanette is een warme persoonlijkheid die oog heeft voor het individu. Zij biedt kansen en geeft ruimte tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Ze weet mensen te enthousiasmeren en geeft nieuwe inzichten, waardoor mensen in beweging komen. Open, kritisch, direct en hulpvaardig kenmerken de stijl van Jeanette. Een bijzonder mens en prettig om mee samen te werken.

Patricia Havelaar, Manager HRM gemeente Maassluis

Jeanette is een enthousiast, motiverende en professionele trainer en coach. Zowel op leiderschaps- als medewerkers niveau. Haar integere aanpak, oprechte aandacht voor mensen, uitmuntende communicatieve vaardigheden en dosis humor en zelfspot maken dat zij in staat is mensen mee te krijgen en organisaties in beweging te krijgen. Haar focus op individuele ontwikkeling in relatie tot strategische doelen is daarbij leidend, haar drive en inzet van haar persoonlijke eigenschappen maken haar effectief. 

Mignon  van der Zwan, interim directeur/bestuurder

Scroll naar boven