Óók de rechter keurt roddelen af!

Ook de rechter keurt roddelen af

Roddelen. Wat vind jij ervan? Moet het kunnen? Hoort het erbij? Of zou je er alles aan moeten doen om het uit je team te bannen?

Ik ben zelf van mening dat roddelen de doodsteek is voor een lekkere samenwerking binnen je team. Het ondermijnt het onderling vertrouwen en de veiligheid. En dat zijn basisvoorwaarden om een écht goed team neer te zetten.

Toch krijg ik altijd eerst een flinke bak met weerstand over me heen als ik dit in een teamtraject aankaart. Er is er altijd één (en meestal krijgt die wel wat bijval) die zich hard maakt voor het “recht om te roddelen”. Want: het lucht zo lekker op.

Dat klopt wel, natuurlijk herken ik dat. Even je gal spuien zonder al te veel risico. Want degene tegen wie je spuit is niet degene over wie het gaat. Je kunt even je frustratie dumpen en ja, dat lucht op korte termijn even op. Maar op de lange termijn lost het niets op. Degene over wie het gaat weet nog van niets en zal echt niet zomaar out of the blue zijn of haar gedrag gaan aanpassen. Je bereikt dus feitelijk géén verandering door te roddelen. Je lost er niets mee op, je zet niets (positiefs) in gang. Wat er dus wel gebeurt is dat negativiteit, roddel en achterklap zijn weg vindt in je team. Dat het onderlinge vertrouwen en de veiligheid worden aangetast. En dát heeft verregaande negatieve gevolgen. Alleen zijn dit gevolgen die zich pas op wat langere termijn laten zien.

Vandaag las ik op MT.nl dat Shell een roddelende secretaresse heeft geschorst en de rechtbank heeft gevraagd het contract te ontbinden. En: de rechtbank stelt Shell hierbij in het gelijk.

I rest my case. En reken maar dat ik dit voorbeeld ga aanhalen in alle volgende teambijeenkomst waar het onderwerp roddelen aan de orde is😊

Wil je naar aanleiding hiervan met me sparren of me een vraag stellen? Boek dan een virtuele koffie of stuur me een mail. Beiden zijn welkom!

jeanette van rookhuizen

Over Jeanette van Rookhuizen

Intussen meer dan 30 jaar werkzaam in en voor de (lokale) overheid. Begonnen op de onderste trede van de ladder (letterlijk: schaal 0 zonder periodieken). Binnen 10 jaar afdelingshoofd, 5 jaar later gemeentesecretaris. Klinkt misschien als een traditionele ambtenaren carrière, maar ik kan je verzekeren: dat is het niet!

Scroll naar boven