Smart is goed, Fuzzy is beter

Ik weet zeker dat je het kent: SMART doelen. Is je doel niet SMART? Dan is de kans groot dat je het niet haalt.

Binnen de overheid is dit een vastgeroeste overtuiging. We willen maar al te graag àlles SMART formuleren. Van financiële doelstellingen tot de persoonlijke ontwikkeldoelen van de medewerkers.

En daar gaat het mis. Want niet iedere ambitie is gebaat bij het formuleren van SMART doelstellingen. Want hoewel SMART voordelen heeft, heeft het ook nadelen. De belangrijkste daarvan: SMART slaat alle inspiratie en plezier uit een doel. SMART maakt ook dat we de lat vooral niet te hoog leggen. Want het moet wel haalbaar blijven. SMART zorgt ervoor dat het plan belangrijker wordt dan het doel. Het systeem belangrijker dan de bedoeling.

Zo zorgt SMART ervoor dat we in de middelmatigheid blijven hangen.

SMART doelstellingen in een politieke context bevorderen juist datgene dat we eigenlijk niet willen: voorzichtigheid, haalbaarheid, je hoofd onder het maaiveld houden. En daarmee bevorderen ze middelmatigheid, rond blijven draaien in hetzelfde, haalbare, kringetje.

Terwijl wat we nodig hebben om het tij te keren juist moed is. Lef. Koppen die boven het maaiveld uitgaan. Mensen die bereid zijn om risico te nemen.

Wat we nodig hebben zijn FUZZY doelstellingen.

* Feestelijk: mensen moeten er lol in hebben om hun bijdrage te leveren
* Uitdagend: een doel dat bijna onmogelijk is, daagt je uit om tot het uiterste te gaan
* Zuiver: wat wil je écht? Vanuit je hart? Waar wordt je écht blij van?
* Zinnelijk: geeft het doel je een gevoel van opwinding, excitement? Krijg je direct zin om hier harder voor te gaan lopen?
* YES!: het doel roept enthousiasme op. Let’s do this! Ook als je nog niet precies weet hoe.

Dus: laten we meer met FUZZY ambities gaan werken. Juist binnen de overheid. Laten we durven stellen dat we de beste van Nederland willen zijn. Een sociale dienst zonder klanten. Een afdeling belastingen met alleen maar tevreden betalers. Een fusie of reorganisatie met 0 bezwaren vanuit het personeel. 0 armoede, 0 daklozen. Nederland het gezondste, gelukkigste en meest sociale land ter wereld!

Wil je meer weten? Wil je een keer met me sparren over Fuzzy of andere doelen?  Boek hier een vrijblijvende virtuele koffie met me. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten.

jeanette van rookhuizen

Over Jeanette van Rookhuizen

Intussen meer dan 30 jaar werkzaam in en voor de (lokale) overheid. Begonnen op de onderste trede van de ladder (letterlijk: schaal 0 zonder periodieken). Binnen 10 jaar afdelingshoofd, 5 jaar later gemeentesecretaris. Klinkt misschien als een traditionele ambtenaren carrière, maar ik kan je verzekeren: dat is het niet!

Scroll naar boven