Van altijd “nee” zeggen krijg je een burn-out

Van altijd nee zeggen krijg je een burn out

Zeg eens eerlijk: je denkt dat ik een fout heb gemaakt in de titel hè? Want we weten natuurlijk allemaal dat juist het géén “nee” zeggen een belangrijke factor is in het ontwikkelen van een burn-out. Hoe zit dat dan? Dat kan ik je het beste laten zien met een persoonlijk voorbeeld.

Hoge ambities

Toen ik zelf ruim 20 jaar geleden in mijn eerste leidinggevende baan begon, was ik vast voornemens om er een succes van te maken. Ik zou “een goed afdelingshoofd” zijn, niet zo eentje die ik zelf had ervaren, die er nooit was, of die zich niet aan zijn afspraken hield. Nee, ik zou het anders doen: ik zou er voor iedereen zijn, beschikbaar, toegankelijk, een luisterend oor, behulpzaam, betrouwbaar. Én ik zou mooie resultaten neerzetten met mijn team! Want ik was ook toen al een resultaatgerichte idealist 🙂

Ik begon vol goede moed, maakte een plan voor het team en stond ondertussen medewerkers, collega’s van andere afdelingen en bestuurders te woord. Dat ging ongeveer zo:

Jeanette, kun je even met me meedenken over dat B&W voorstel dat vandaag nog weg moet? Ja, natuurlijk, kom maar even verder, dan kijken we er samen naar.

Jeanette, kun je even naar de wethouder lopen, hij heeft wat vragen over de commissievergadering van morgenavond. Ja, natuurlijk, ik loop er direct even langs.

Jeanette, wil jij even inspringen in dat project, het gaat niet helemaal goed en we kunnen het ons echt niet permitteren dat dit misloopt. Ja, natuurlijk, geef me de stukken maar, ik ga me er direct in inlezen.

Jeanette, heb je even…. Ja, natuurlijk….

De sleutelwoorden zijn “even” en “ja, natuurlijk”. Want jij en ik weten dat “even” altijd meer dan 5 minuten in beslag neemt en dat het helemaal niet zo “natuurlijk” is om dat er in je drukke agenda nog even bij te pakken. Dit ging zo een goede anderhalf tot twee jaar door. Tot het moment kwam dat ik totaal op was. Letterlijk opgebrand. Een burn-out dus. Dat was naast de fysieke klap ook mentaal een behoorlijke klap. Want ik wilde van alles, maar niet zwak zijn, niet mislukken, niet falen. En dat was in mijn ogen precies wat ik nu wel deed.

Ja tegen een ander is nee tegen jezelf

Gelukkig kwam ik bij een goede psycholoog terecht. Ze stelde me verschillende vragen en zo kwamen we op een bepaald moment ook op het onderwerp van “nee zeggen”. Ze stelde de gebruikelijke vragen: waarom ik geen “nee” wilde zeggen, waar was ik bang voor? Maar toen liet ze me ook de andere kant van de medaille zien: elke keer als ik “ja” zei tegen iemand anders, zei ik “nee” tegen mezelf. “Nee” tegen mijn eigen prioritering, tegen mijn eigen agenda, tegen mijn eigen keuzes, voornemens, doelstellingen en uiteindelijk “nee” tegen mijn eigen gezondheid.

Op zoek naar een ja-ja

Wat ik daarna heb geleerd (en nee, dat ging niet in één keer allemaal goed. Ik ben nog wel een paar keer gevallen en weer opgestaan) is om steeds op zoek te gaan naar een ja-ja. Een ja tegen de ander én een ja tegen mezelf. Bijvoorbeeld: ja, ik wil je best helpen met dat project en ja, dan maak ik eerst dit wat nu prioriteit heeft af. Zullen we er dan morgen samen naar kijken?

Of: ja, ik wil zeker even met je meelezen en sparren en ik heb daar woensdag a.s. rond 11 uur tijd voor. Schikt het jou om dan even te bellen of te Skypen?

En wat denk je? Sinds ik dit doe heb ik meer grip op mijn eigen tijd en agenda. Tegelijkertijd leidt deze aanpak eigenlijk altijd tot wederzijdse tevredenheid. Een héél enkele keer tref ik iemand die niet mee wil bewegen in mijn “ja” voor mezelf, iemand die alleen oog heeft voor zijn of haar eigenbelang. En omdat dit nu een stuk helderder is, is het voor mij ook een stuk gemakkelijker om daarin de keuze te maken: ga ik dan toch “ja” zeggen tegen de ander en “nee” tegen mezelf? Of ga ik “nee” zeggen tegen de ander en “ja” tegen mezelf? Door dit steeds bewust te toetsen bij mezelf (in plaats van dat het me onbewust overkomt) zijn mijn “ja’s” overtuigender en mijn “nee’s” comfortabeler. En ik denk dat het dat ook voor jou kan doen.

Ik ben benieuwd hoe dit bij jij werkt. Ben jij ook een type dat vaak “nee” zegt tegen jezelf, omdat je “ja” zegt tegen een ander? Mogelijk helpt mijn inzicht jou verder. Laat je het me weten?

Met veel passie coach ik leiders binnen de overheid. Ik stond zelf 20 jaar met m’n voeten in de klei en lag regelmatig met m’n neus in de modder. Was afdelingshoofd en gemeentesecretaris. Leerde wat niet werkt door te vallen, stond op en ging op zoek naar wat wél werkt. Wil jij beter worden in je leiderschap zonder de fouten te maken die ik maakte? Neem gerust vrijblijvend contact op om samen de mogelijkheden te onderzoeken.

Wil jij ook meer resultaten halen met je team?

Wil je meer voldoening en plezier uit je werk? Ben je het zat dat de waan van de dag meer invloed heeft op wat er binnen je team gebeurt dan jij zelf?

Boek een virtuele koffie of leg contact via de email. Ik kijk graag met je mee.

jeanette van rookhuizen

Over Jeanette van Rookhuizen

Intussen meer dan 30 jaar werkzaam in en voor de (lokale) overheid. Begonnen op de onderste trede van de ladder (letterlijk: schaal 0 zonder periodieken). Binnen 10 jaar afdelingshoofd, 5 jaar later gemeentesecretaris. Klinkt misschien als een traditionele ambtenaren carrière, maar ik kan je verzekeren: dat is het niet!

Scroll naar boven