Wat ben je liever? Een Grijze Muizen Manager of een Inspirerend Publiek Leider?

Wat ben je liever Een Grijze Muizen Manager of een Inspirerend Publiek Leider

De Grijzen Muizen Manager

De Grijze Muizen Manager heeft het druk. Alle dagen heel druk. De agenda staat vol met afspraken en als je hem wilt spreken moet je toch zeker twee weken geduld hebben. Dat geeft de Grijze Muizen Manager weliswaar stress maar óók een gevoel van belangrijk zijn.

Want hij heeft zijn zaakjes wel op orde, deze Grijze Muizen Manager. Hij zit bij de belangrijke vergaderingen als MT, directie en portefeuillehouders overleggen. Hij heeft een mooi plan voor zijn team(s) of afdelingen, helemaal conform het vastgestelde format. De capaciteitsplanning klopt tot op een tiende nauwkeurig.

Als je aan de Grijze Muizen Manager aangeeft dat je overloopt, vraagt hij je een overzicht van je werkzaamheden. Zodat hij je kan helpen bij het stellen van prioriteiten. Ja, het kost je eerst meer werk, maar daarna kan je wel op zijn hulp rekenen!

Aan het einde van het jaar is de Grijze Muizen Manager tevreden. Hij heeft zijn planning grotendeels gehaald en daar waar hij zijn planning niet heeft gehaald was daar een duidelijke reden voor. Een corona crisis of een vluchtelingencrisis. Of een bestuurswissel. Of een andere crisis. Er is tenslotte altijd wel wat.

Wat de Grijze Muizen Manager niet weet, is dat achter zijn rug veel over hem gesproken wordt. En niet in positieve zin. “Hij is er nooit”, “hij weet helemaal niet wat er op de werkvloer speelt” en “hij is alleen maar voor zichzelf in de weer.”

Daar staat tegenover dat hij in het MT kan rekening op veel waardering en kameraadschap.

De Inspirerend Publiek Leider

De Inspirerend Publiek Leider is een vreemde eend in de (overheids) bijt. Hij werkt vanuit een duidelijke visie: hij wil écht de wereld mooier maken. Zijn werk is de manier om daar stappen in te zetten. Ook al zijn het maar kleine stappen. Omdat hij weet dat je met vele kleine stappen ook ver kunt komen. En hij weet dat hij zijn mensen nodig heeft om die stappen te zetten.

Hij kent zijn mensen. Weet niet alleen wie ze zijn, hij weet ook wat hen drijft en waar hun valkuilen zitten. Als zijn mensen hem willen spreken, dan is hij er. Misschien niet altijd á la minute maar dan toch zeker de volgende werkdag.

En als je bij hem aangeeft dat je overloopt dan help hij je direct met het vinden van een oplossing voor de korte termijn. De lange termijnoplossing? Die werken jullie samen verder uit.

Hij ziet de planningen en protocollen in zijn organisatie vooral als middel en niet als doel. Hij kiest zelf waar hij zijn tijd en zijn aandacht aan besteed, afgestemd op zíín missie en niet op de gewoontes van anderen. Portefeuillehouders overleg? Alleen als hij daar echt van toegevoegde waarde is. Hij durft gebruiken ter discussie te stellen. Hij durft nee te zeggen. Óók “naar boven”.

Zijn mensen zijn zeer content met hem. Ze voelen zich gezien en gewaardeerd. Ze lopen graag een stapje harder.

Daar staat tegenover dat zijn collega MT leden achter zijn rug over hem praten. “Hij houdt zich niet aan de regels”, “hij is veel te zachtaardig” en “hij loopt met zijn hoofd in de wolken.

Je hebt altijd een keuze

Het mooie van mens zijn, is dat je altijd kunt kiezen. Al hoewel daar wel wat beperkingen aan zitten. Een Grijze Muizen Manager kan ervoor kiezen om een Inspirerend Publiek Leider te worden. Andersom, ben je eenmaal een Inspirerend Publiek Leider, dan word je nooit meer een Grijze Muizen Manager!

Wil je hier meer over weten? Of zeg je direct: ik wil er meer over léren? In oktober start een nieuwe groep aan de opleiding Inspirerend Publiek Leiderschap. Als je wilt, kun je nog meedoen. Maar dus wel in het besef dat er daarna géén weg meer terug is!

Kies jij voor de Inspirerend Publiek Leider?

Je kunt je direct aanmelden via deze link. Wil je eerst een kennismakingsgesprek? Dat kan natuurlijk ook. Boek een viruele koffie met me via deze link. Ik hoop je snel te spreken!

Wie ben ik?

Ik hou van de overheid. Juist de overheid is een plek waar we met liefde en vertrouwen aan een betere samenwerking kunnen werken. De liefde en dat idealisme is in de afgelopen 32 jaar dat ik binnen de (lokale) overheid actief ben alleen maar gegroeid.

Ik begon als baliemedewerkster en zwaaide 20 jaar later af als gemeentesecretaris. De afgelopen 13 jaar coach ik aanpakkers binnen de overheid. Of dat nu leidinggevenden, medewerkers, bestuurders of teams zijn. 

 Ik werk met NLP, Spiral Dynamics, Groepsdynamica, oplossingsgericht werken en denken, Deep Democracy, Van Visie naar Resultaat, Heart Math, Start with Why, communicatie en gedragsstijlen (ook bekend als DISC of Insights) en nog heel veel meer. Maar bovenal werk ik vanuit mijn missie om samen meer waarde te leveren aan een betere overheid op basis van liefde, vertrouwen en samenwerking. 

jeanette van rookhuizen

Over Jeanette van Rookhuizen

Intussen meer dan 30 jaar werkzaam in en voor de (lokale) overheid. Begonnen op de onderste trede van de ladder (letterlijk: schaal 0 zonder periodieken). Binnen 10 jaar afdelingshoofd, 5 jaar later gemeentesecretaris. Klinkt misschien als een traditionele ambtenaren carrière, maar ik kan je verzekeren: dat is het niet!

Scroll naar boven